Studie wijst uit: Vitamine C (ascorbinezuur) kan het begin van RA uitstellen en het beloop van RA remmen

“Ascorbic acid alleviates rheumatoid arthritis by inhibiting the production of autoantibodies”

Achtergrond
Ascorbinezuur kan de functie van het immuunsysteem reguleren. Deze studie had als doel de onderliggende mechanismen van ascorbinezuur bij plasmaceldifferentiatie en reumatoïde artritis (RA) te onderzoeken.

Methode
Muizen werden intraperitoneaal geïnjecteerd met ofwel ascorbinezuur of een equivalent volume fosfaatgebufferde zoutoplossing (PBS). Om de effecten van ascorbinezuur op artritis te verduidelijken, gebruikten we een muismodel van collageen-geïnduceerde artritis (CIA). Om de effecten van ascorbinezuur op de antilichaamrespons te onderzoeken, werden muizen geïmmuniseerd met (4-Hydroxy-3-nitrofenylacetyl)-Ficoll (NP-Ficoll) of (4-hydroxy-3-nitrofenyl) acetyl-sleutelgatlimpethemocyanine (NP-KLH) om respectievelijk een T-cel-onafhankelijke (TI) of T-cel-afhankelijke (TD) antilichaamrespons op te wekken. Om het vermogen van ascorbinezuur op de productie van plasmacellen te verduidelijken, volgden we het differentiatielot van B-cellen op de NP-specifieke B1-8hi BCR transgene achtergrond.

Resultaten
Muizen die met ascorbinezuur waren geïnjecteerd, vertoonden een significant vertraagde ziekte-incidentie en verminderde ernst van de ziekte vergeleken met muizen die met PBS waren geïnjecteerd. Ascorbinezuur kan de titers van autoantilichamen in zowel artritis- als lupus-muismodellen verminderen. Ascorbinezuur kan het aantal plasmacellen en de productie van antigeen-specifieke antilichamen in zowel TI als TD antilichaamrespons significant verminderen. Bovendien kan ascorbinezuur de affiniteitsrijping van antilichamen verstoren. Door middel van adoptieve overdrachtsexperimenten met B1-8hi is aangetoond dat ascorbinezuur de differentiatie van B-cellen in plasmacellen op een cel-intrinsieke manier remt. Na grondig onderzoek hebben we ontdekt dat ascorbinezuur de celcyclus van B-cellen kan blokkeren en celdood kan bevorderen. Mechanistisch gezien remt ascorbinezuur de productie van autoreactieve plasmacellen door de Stat3-signaleringsroute te remmen.

Conclusie
Onze studie toont aan dat ascorbinezuur het vermogen heeft om de vorming van autoreactieve plasmacellen te onderdrukken, de productie van autoantilichamen te verminderen en daardoor het begin van reumatoïde artritis te vertragen.

Lees hier het volledige artikel

 

Comments are closed.