NERASS Najaars webinar 2021

Op 1 oktober 2021 vond het 3e NERASS Webinar plaats met als titel ‘bewegen als medicijn’. Vanwege de COVID-19 maatregelen is wederom gekozen voor de Webinar-versie.

Er zijn 4 sprekers aan het woord geweest, met allen een fascinerende lezing over het onderwerp bewegen. Zo was er een lezing over de effecten van bewegen op inflammatie en de rol van risicofactoren op  hart- en vaatziekten, maar werd ook vanuit chirurgisch perspectief bekeken wat er mogelijk is aan preventie van operatie-complicaties door preoperatief een beweegprogramma in te zetten. Na een gewrichtsvervangende operatie worden de uitdagingen beschreven voor patiënten om in beweging te komen en te blijven, aangevuld met een lezing over hoe te bewegen met chronische lage rugpijn.

Download hieronder de verslagen van de lezingen.

Exercise and inflammation: potential effects of inflammatory disease

Spreker: George Metsios, professor klinische inspanningsfysiologie, Universiteit van Thessaly, Griekenland

Prehabilitation, why and how in major abdominal surgery

Spreker: Carlijn Buis, chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen (Engels)

Lichamelijk actief na heup of knie arthroplastiek – Kan dat? Mag dat? Moet dat?

Spreker: Inge van den Akker-Scheek, bewegingswetenschapper en epidemioloog, afdeling Orthopedie Universitair Medisch Centrum Groningen

In beweging bij chronische lage-rugpijn

Sprekers: Roel van Maasakkers (psychomotorisch therapeut) & Daphne van Vulpen (GZ-psycholoog) Realhealth

Conclusie

Dit Webinar heeft wederom duidelijk gemaakt wat het belang is van bewegen. Voor gezonde mensen speelt bewegen een (grote) rol in de preventie van ziekte en ziektelast, waaronder artrose, inflammatoire reumatische aandoeningen, cardiovasculaire aandoeningen en overgewicht. Helaas zijn we in de huidige tijden steeds minder fysiek actief geworden en zitten we veel. Daar moeten we met zijn allen alert op zijn. Zitten is het nieuwe roken heb ik geleerd.

Voor patiënten met inflammatoire gewrichtsziekten, artrose, een THP of TKP en patiënten die een invasieve chirurgische ingreep moeten ondergaan is uit onderzoek heel duidelijk geworden dat bewegen belangrijk is om complicaties te voorkomen en het risico op comorbiditeiten verkleint. Ook bij chronische pijn is bewegen een belangrijke sleutel richting herstel en het hervatten van activiteiten. Alle reden dus om voor onze patiënten de risico’s te signaleren, hen goed voor te lichten, te motiveren en door te verwijzen naar passende zorg.

Tot de volgende keer!

Comments are closed.